Reception Community Spaces

CRYSTAL BALLROOM, LERNER THEATRE

An exquisitely designed new 6,000 square feet grand Ballroom was added to a fully restored Historic 1924 Theatre in downtown Elkhart, IN. The flexible multi-functional space can accommodate a variety of venues. The Ballroom is equipped with state of the art video, conferencing and sound systems. Several types of computerized lighting systems provide a variety of options for creating the perfect mood. An attached exterior Balcony lends patrons a breath of fresh air or an exterior dining experience to add to the many options the Ballroom can support. An adjacent fully equipped catering kitchen compliments any occasion.

WELLFIELD BOTANIC GARDENS VISITOR CENTER

A new 8,000 square feet Visitor Center is planned for a continually expanding Botanic Gardens in Elkhart, Indiana. The proposed new facility includes a grand entrance and Lobby space, gift shop/library, offices and meeting space, deli, public restrooms, multi-purpose event space, storage basement, and generous outside covered patios wrapping three sides of the building. The building will be positioned at the end of an existing pond with water bordering fifty percent of the facility. The design features organic shapes and natural building materials to appropriately represent a gateway to a Botanic Gardens. The Visitor's Center was represented in the Modular Building Institute's Building of the Week because of the construction process. The building was made out of re-purposed materials that can have a new usage type in the future.

WELLFIELD GARDENS RESTROOMS

In addition to the entrance pavillion, Cripe Design has added a restroom and catering facility to Wellfield Gardens. The area of the structure is a 30 x 36 ft. building footprint. The toilet facilities will have both a men’s and women’s room, each containing 8 toilet fixtures. These restrooms are a part of a building that also includes a catering kitchen and service area equipped to handle outdoor events. This building is nestled within the context of the existing pump houses to promote an atmosphere that resembles a “Children’s Village.” The structure promotes the Garden’s main pathway and the Children’s Garden. Included is a pedestrian circulation path that relates to the Garden’s inspiration and purpose.

Rogers Park Pavillion

After suffering considerable damage from an Arson ignited fire, The Goshen Parks Department commissioned Cripe Design to restore the 1909 vintage park structure. During the documentation phase of the existing pavilion, the Design Team discovered substantial deterioration of the original concrete support piers. Following considerable deliberation with the Goshen Parks Department, it was decided to replace the entire roof structure of the Pavilion and to restore the original concrete piers. The Cripe Design Team copied components of the structure to closely resemble the original pavilion design.